У Солуну отворена изложба слика поводом 25. годишњице бомбардовања Југославије

У Солуну је протекле седмице отворена изложба слика којом је обележена 25. годишњица бомбардовања Југославије.

Изложбу, под називом “НАТО рат у Југославији 1999, 25. година после“, организовали су Међународни комитет за мир и разоружање из Солуна (The Committee for International Détente and Peace of Thessaloniki) и реномирана асоцијација иметника из Солуна Fine Art. На изложби су сликари из Грчке, Србије, Северне Македоније, Словеније и Хрватске изложили 75 радова којима су на симболичан начин осудили НАТО агресију.

У име Београдског форума за свет равноправних отварању изложбе је присуствовала Нада Драгић. Поздрављајући госте на отварању, Н. Драгић је захвалила организаторима што су и на овај начин допринели да настави да живи сећање на жртве злочиначке НАТО агресије, а пријатељском грчком народу на подршци и помоћи, као и на непризнавању тзв. Косова. Истакла је да ми верујемо да је будућност Балкана у сарадњи равноправних и незавнисних држава без мешања ванрегионалних сила, као што је и будућност Европе и света у мултиполарности и демократским односима, без доминације и хегемоније.

Током боравка у Солуну Н. Драгић је, у име Београдском форума за свет равноправних, заједно са Никосом Зокасом, председником Међународног комитета за мир и разоружање из Солуна, Ираклисом Цавдаридисом, извршним секретаром Светског савета за мир и грчким мировним активнистима положила цвеће поред спомен плоча Светског савета за мир, Београдског форума и пригодне табле Балканског анти НАТО центра којом се осуђује агресија 1999. године. Ова знамења постављена су на огради бивше америчке војне базе у Солуну 2009. године поводом 10. годишњице агрсије НАТО на Србију (СРЈ).

Београд, 20. јун 2024.
ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА БЕОГРАДКОГ ФОРУМА

Author: Београдски форум