Живадин Јовановић на научној конференцији поводом 80 година од ослобођења Београда

Живадин Јовановић на научној конференцији поводом 80 година од ослобођења Београда и Србије у Другом светском рату „Култура сећања и неговање историјске истине“ – под тим насловом је 19. октобра у Руском Дому у Београду одржана научна конференција поводом 80 година од ослобођења Београда и Србије у Другом светском рату.
Живадин Јовановић је истакао да је свет у највећим променама у историји.

Срби и Руси су увек у историји делили заједничку судбину и бранили слободу и достојанство као најважније људске вредности. Наша два народа су поднела највеће жртве за слободу народа Европе и света, а ми овде данас одајемо пошту и борцима и стотинама хиљада цивила који су били заточени у логорима Београда и убијени на стратиштима.

Под окриљем западне демократије и антикомунизма, дуго се појачава ревизија свеобухватне истине о резултатима Првог и Другог светског рата, па и НАТО агресије на Југославију. Уобличен је тренд да се умањује одговорност изазивача Другог светског рата и носилаца идеологије геноцида, и паралелно, процес умањивања доприноса у победи, потцењивање милионских жртава Совјетског Савеза и Србије. Хегемонистичкој и експанзионистичкој стратегији водећих сила Запада смета историјска истина да је Црвена Армија дала одлучујући допринос победи савезника у Другом светском рату и слому нацифашизма. Не одговара им истина да је руски народ поднео далеко највеће људске жртве за слободу Европе и света. Зато се кроз образовни систем и квазинауку западних земаља, као и медије, велича се допринос англоамеричких савезника, а умањује одлучујући допринос Црвене Армије.

Ради се на томе да се холокауст и жртве фашизма баце у заборав. У том циљу се сатанизује и српски народ наметањем тезе о геноцидности на примеру Сребренице. Слично се ради ширењем русофобије у Европи.
Аустроугарски и немачки нацифашистички окупатори и НДХ извршили су геноцид над нашим народом, а то се покушава гурнути у заборав. Умањује се одговорност џелата и апсурдно уводи одговорност Србије и српског народа за злочине у Другом светском рату. Постоје и покушаји да се уклоне документа која сведоче о српским жртвама.

Немачка влада је била покретач резолуције о Србима као геноцидном народу поводом Сребренице, али ми нећемо дозволити да западне земље исправљају нашу историју!
Ми морамо да идеје и решења црпимо из историјских искустава. У врху таквих процена мора бити савезништво по оружју српског и руског народа.
Корак по корак, ревизија историје је ушла у институције Запада. Дан Европе је тако проглашен на Дан победе, управо на 9. мај! Европски парламент је усвојио низ докумената којим изједначава у одговорности за избијање Другог светског рата једнако Стаљина као нацисте!

Иза процеса ревизије стоји крупни капитал. И тај процес се сели од науке, преко НВО и дискографских кућа, до рушења споменика борцима против фашизма и њиховом заменом бистама фашиста! Ревизија је злочин! Она је основ за промену граница и насилну промени стварности, које је тешко извести без ратова. То је утирање пута новим сукобима, казао је Јовановић.

Говорећи о сарадњи Србије и Русије он је истакао да две земље успешно сарађују у УН, али је посебно указао да постоји иницијатива за сарадњу удружења историчара двеју земаља, укључујући размену представништава.
„Иницијативу је покренуо Наришкин и треба проверити колико смо напредовали у реализацији те иницијативе. Не сме се допустити да програм образовања пишу агресорске земље. То је такође део припрема за одбрану земље!“, казао је Јовановић и закључио да ће Србија и Русија највећи допринос у одбрани историјске истине дати јачањем свог стратешког партнерства.

Извор: https://srbratstvo.rs/jake-poruke-i-video-sa-konferencije-o-oslobodjenju-beograda-necemo-zrtvovati-slobodu-zbog-zapadnih-mitova/

Author: Београдски форум