План рада Фонда дијаспора за матицу

Усвојен на седници Скупштине, 7. септембра 2024.

Фонд ће, у складу са Статутом и смерницама Скупштине, наставити своје активности у следећим правцима:

  1. Јачати организационе и материјалне основе рада Фонда дијаспора за матицу као трајне, добровољне хуманитарне организације српског расејања.
  2. Хуманитарну помоћ финансирати искључиво из прихода од камате на средства орочена у банкама и од нових донација, уз очување главнице.
  3. Приоритети Фонда треба и даље да буду: помоћ у решавању ургентних проблема породица избеглица, расељених лица, српског народа у Покрајини Косово и Метохија, сиромашних породица са троје и више малолетне деце. Гдегод је то могуће, у решавању хуманитарних проблема, треба удруживати напоре и средства са државним и органима локалне самоуправе.
  4. Наставити пружање редовне помоћи народним кухињама на Косову и Метохији, у месечном износу од 150.000,00 дин, у сарадњи са хуманитарном организацијом «Мајка Девет Југовића», под покровитељством Епархије Рашко-Призренске СПЦ и Њ. П. владике Теодосија.
  5. Наставити активности за остваривање накнаде невраћених и неовлашћено утрошених средстава Фонда дијаспора за матицу и Фондације за стипендирање талената из математике и техничких наука “Сања Миленковић”.
  6. Наставити ангажовање према надлежним органима ради ослобађања Фонда од пореза на приход. Опорезивње прихода Фонда као хуманитарне организације смањује средства за хуманитарну помоћ што није у интересу друштва и није у складу са уобичајеним стандардима у третману хуманитарне делатности.
  7. Наставити напоре за очување националног, културног и духовног идентитета српског народа, у складу са Статутом и расположивим средствима Фонда.
  8. Интензивирати рад на реализацији пројеката Српског Дома, Меморијала жртава геноцида над српским народом у 20. веку, и Србослова (Српске читанке).
  9. Српски Дом треба да буде јединствена национална институција са основним задатком да ради на јачању свестраних веза и поверења између матице и расејања, промовисањем српске културе, науке, историје, привредних и друштвених достигнућа. Дом би уједно био седиште Библиотеке српског расејања, Фонда дијаспора за матицу, Фондације за таленте из математике и техничких наука «Сања Миленковић»,.
  10. У међувремену, у сарадњи са надлежним државним органима радити на проналажењу одговарајућег простора за привремено седиште Фонда дијаспора за матицу, Фонддације «Сања Миленковић» и Библиотеке српског расејања.
  11. Јачање повезивања и спрског народа у матици, региону и расејању представља национални и државни приоритет. У складу са тим, Фонд ће даље унапредити сарадњу са надлежним државним органима, локалном самоуправом, Српском православном црквом и свим другим организацијама које доприносе јачању поверења и свестраног повезивања матице и расејања.
  12. Фонд ће, као удружење, настојати да унапреди и своје контакте са ДКП Србије која имају незамненљиву улогу и одговорност у јачању веза матице и расејања.
  13. Неговати и даље јачати сарадњу са медијима за масовно информисање, ширити број волонтера и активиста Фонда, посебно, већом заступљеношћу младих. Актуелизовати и осавременити веб страницу Фонда.
  14. Јачати улогу и углед Фонда као добровољне, хуманитарне организације српског расејања и матице. Унапредити сарадњу са медијима за масовно комуницирање у матици и расејању у циљу потпунијег упознавања јавности са радом и резултатима рада Фонда.

Београд, 07. септембар 2024.

Извор: Фонд дијаспора за матицу

Author: Београдски форум